Skaper vekst for mennesker og organisasjoner

Din bedre halvdel venter på deg!

By on feb 23, 2013 in Motivasjon, Profesjonell utvikling, Yrkesliv | 0 comments

40 år eller mer – er det starten på nedgangen eller på en ny oppgang? Hva tenker du selv? Hva tenker de rundt deg? Hva du selv tenker er viktig, men hvor viktig er andres tanker? Om deg og dine muligheter i andre halvdel av livet.

Et bilde jeg ofte bruker i arbeidet med å bygge god bedriftskultur er;

Vi er som fisker i vannet. Vi kan til en viss grad bestemme vår egen bevegelse, men er prisgitt temperaturen i vannet. Er vannet kaldt stivner vi. Ved god og varm temperatur får vi derimot lyst til å bevege oss lengre.

Overført til virkeligheten. Søker du ny jobb i mediabransjen etter de fylte 40 er det en stor sannsynlighet for at noen yngre blir foretrukket, kan det vise seg. I annonsen fra Aftenposten forleden, hvor de søkte etter mange nye medarbeidere på en gang, synes jeg at undertonen i annonseteksten var «young and fresh». Det hjelper ikke at du er proppfull av erfaring og skaperlyst hvis mulige nye arbeidsgivere later til å se enn annen vei enn din!

Er du over 40 år og hører du ofte fra andre at du har det beste foran deg? Snakker dere i vennekretsen ofte om drømmer, større ting dere ønsker å realisere etter de 40, eller 50? Eller er det mest snakk om utfordringer dere har nå, tidsklemma, det evige jaget etter å rekke alt på listen som ser ut til å bli lengre og lengre.

Vi blir gjerne et gjennomsnitt om hvem vi omgås med. Vi er mer sensitive enn vi tror og tar lett til oss andres holdninger og overbevisninger. En meditasjonsguru, Marishi Yogi, skal ha sagt at den eneste grunnen til at vi eldes er at vi ser andre gjøre det. Deepak Chopra, lege og forfatter av flere selvutviklingsbøker, forteller oppløftet om hvordan vi blir fornyet hele tiden, riktignok på cellenivå. Men hva er vel viktigere enn det? Du får helt nye celler i huden din hver måned, din lever blir fornyet annen hver måned og i løpet av et år er alle cellene i hele kroppen skiftet ut, i følge Chopra. Hvis du hadde tenkt på det hver dag, ville ikke du ha følt deg fornyet? Ung og fresh og klar til nye eventyr?

Jeg elsker å hjelpe andre til å oppleve ny epoke; en realisasjon av noe nytt. En kvinne i 50 årene fikk hjelp til å få drømmejobben i en alder av 56 år. Hun hadde forgjeves forsøkt å søke den type jobb hun fikk. Hva skapte gjennombruddet? Hun la fra seg alle oppfatninger om at hennes alder var et handikap. Hennes kommunikasjonsevner ble trent opp, lyttemuskelen ble sterk, intuisjonen klart bedre og hennes «merkevare» som fagperson og menneske tydeligere. Men dette ville ikke ha hjulpet henne over dørterskelen om ikke hennes nye sjef hadde sett på langvarig erfaring (og alder) som ett pluss.

Sentralbanksjefen sa i sin årstale at vi må bero oss på å jobbe lengre og mer. For dagens 40-og 50 åringer betyr dette en dreining fra å tenke tidlig pensjonsalder til å legge en ny karriereplan for fasen 50-60 og 60-70 og kanskje enda lengre. Jeg er en av dem som tenker at dette er meget positivt, men det betyr at flere arbeidsgivere må etterspørre erfaren arbeidskraft. Det blir jo kjedelig å være i den samme jobben fra 50-70! Både arbeidstaker og arbeidsgiver trenger ny input for å fortsette å øke kompetansen. Vi må få flere « I did it» historier i mediabildet om mennesker som etter 50+lykkes med en ny karriere eller fikk gjennomslaget for en ny forretningside? Vi trenger en kultur i Norge som i større grad kjennetegnes av optimisme og positivitet mot mennesker som er godt voksne. Da blir det lettere for alle oss som tenker at den siste halvdelen av livet, det skal så absolutt bli den beste.