Skaper vekst for mennesker og organisasjoner

Fra studieopphold på Babson Collega

By on mar 25, 2014 in Motivasjon, Profesjonell utvikling, Veivalg, Yrkesliv | 0 comments

Tenk å være 51 år gammel og være på skolebenken igjen. Og ikke en helt vanlig skolebenk. Nå skal jeg lære fra de beste i verden om hvordan lykkes som global entreprenør innenfor teknologi. WOW! Men det føles helt riktig ut å være her.

Mitt mantra de siste 2 årene har vært, siden jeg gikk på skiteknikk kurs hos Trude Dybendal (kan anbefales!), å ta bakken før den tar meg. Jeg nekter å la alder stå i veien for å realisere mine ønsker. Ei heller tid eller penger. Den innstillingen har gjort at jeg etter flere forsøk med å lage «one to many» produkter bestemte meg for å gi dette ønsket mer oppmerksomhet. Når en tanke fortsetter å komme tilbake til deg år etter år, MÅ du bare ta den alvorlig. Livet er for kort til å la være.

Hvordan havnet jeg her på Babson?

Jeg er litt sær av meg og liker å gjøre ting på min måte. Det er i mange sammenhenger bra, men når det gjelder entreprenørskap kan det være ett hinder. I fjor vår gjorde jeg en øvelse som kan anbefales. Jeg gjorde en dybde intervju med meg selv. Ved å leke at jeg var journalist kunne jeg stille bedre spørsmål og svare mer ærlig. Noen av spørsmålene jeg stilte var;

Hvorfor startet du for deg selv – hva var din viktigste motivasjon?

Hva var den første store læringen du hadde?

Hva gjorde at du lykkes det første året?

Hva er du mest stolt av?

Hvor fikk du den beste hjelpen?

Denne øvelsen gjorde meg klar over hvor åpen jeg var for hjelp og inspirasjon i oppstarten som selvstendig næringsdrivende, nå mer enn 15 år siden. Hvor vågal jeg var og hvor mye usikkerhet jeg tålte. Da Ine Thereze Granseter, nå min partner i PowerTalk skulle delta på kurset Business Boot Camp hos Innovasjon Norge i juni i fjor, var min intuisjon at det skulle jeg også. Jeg ble positivt overrasket. Ballen var i gang, jeg fikk tips om deres Pith Camp i november. Der ble jeg oppmuntret til å søke om å komme inn på GET programmet: Global EntrepreneurshipTraining Program. Igjen hjalp intuisjonen meg til å si ja da jeg fikk tildelt plass, selv om jeg egentlig ikke hadde tid og mente at jeg ikke hadde kommet langt nok i utviklingen av PowerTalk.

Igjen erfarer jeg hvor viktig det er å være åpen og vågal. Fantastisk flinke lærere har de her, men også utrolig flotte og flinke meddeltakerere. Det å være på skolen igjen handler ikke bare om nye verktøy. Det handler om nye relasjoner og derigjennom viktige opplevelser som deling av erfaringer og mulige veier fremover.

Dette er så bra at jeg ikke kan holde det for meg selv.

Mine topp 3 fra i dag er:

  • Det er lett å starte en virksomhet, men det krever så mye mer å få den til å vokse. 90 % av virksomhetene er små, med 1-5 ansatte. Det er viktig å bestemme deg for hvor mye du vil vokse per år og hvor «stor» du vil bli. Vil du være en liten kvalitetsbutikk for noen få, eller vil du ha stort volum for svært mange med mindre fokus på kvalitet.
  • Hvis svaret er enkelt, er spørsmålet sannsynlgivis for dårlig. Det er viktig å stille svært vanskelige spørsmål som får deg til å tenke utenfor den berømmelige boksen
  • Du vet ikke nok før du har testet produktet ditt. Data er viktig, men du kan ikke regne deg frem til hva som vil virke. Du må risikere å feile og så teste igjen. I USA er ikke feiling ett negativt ord engang – det er en helt nødvendig fase av å være i, ofte nok.

 

Stay tuned for more:)