Skaper vekst for mennesker og organisasjoner

Er du for gammel eller er du moden?

By on apr 10, 2013 in Motivasjon, Personlig utvikling, Profesjonell utvikling, Yrkesliv | 0 comments

Språket påvirker oss. Hvordan vi ser på oss selv og hvordan andre ser oss.

Jeg er 50 år, snart 51. Er jeg for gammel for noe?
Ikke som jeg vet om.
Er jeg moden? Ja, men ikke utlært og jeg er absolutt sulten på å skape mer.

Hver gang vi sier; «jeg er for gammel» til noe, kan det være et faktum, for eksempel til å bli profesjonell ballett danser, men det er begrensende for vårt mindset. Hvordan vi tenker om oss selv påvirker oss mye mer enn vi gjerne er klar over.

Hver gang, eller i hvertfall nesten, noen sier noe de ikke kan grunnet alder eller annet, stopper jeg dem. «Hvordan vet du det?» spør jeg. Et eksempel fra ukens sesjoner er; «hvordan vet du at sjefen ikke vil satse på deg fremover, selv om du nå er sykemeldt for en periode?» Selvsagt vet vi ikke det, og det som er smart å huske er at vi tenderer å overdrive. Noe helt vanvittig mye! Men bare i negativ forstand. Kan du huske sist du overdrev positivt? Nei, var det ikke det jeg troddde!

Etterat jeg fylte 50 har jeg begynt å legge merke til alder på personer som er omtalt, i aviser eller på andre plattformer. Hvorfor det? Fordi jeg selv begynner å føle meg gammel? Jeg føler meg ikke gammel selv, men omgivelsene peker stadig vekk i den retning. Utalelser som; «han eller hun er i 50-årene og da er det vel ikke rart at det har stoppet opp med utviklingen», påvirker meg også.

Hvorfor har vi slike aldersopplysninger overalt? Hvilken verdi skaper opplysningen om at «Lars Holm, sjef i Storbil AS», er 43 år gammel for leseren. Spiller det noen rolle? For det Holm har å fortelle, for den rollen han har i selskapet og for det poenget journalisten vil formidle?

De som vet svaret hører jeg gjerne fra.

Man behøver ikke å ha kommet i 50-årene for at alder er noe hemmende tema. Er du over 40 år kan du glemme å være aktuell som ung, fresh og dynamisk i mediabransjen, hører jeg personer fra mijøet fortelle.

Mitt råd er;
Pass på språket ditt.
Kutt ut ord som KAN IKKE, si heller JEG VELGER.
Ikke si; JEG FÅR IKKE TIL, si heller OPP TIL NÅ HAR JEG IKKE…
Ikke tenk; DET ER UMULIG, tenk heller DET ER MULIG FOR MEG OGSÅ.