Skaper vekst for mennesker og organisasjoner

Jobbe smartere – ikke hardere

By on apr 14, 2013 in Mental trening, Profesjonell utvikling, Yrkesliv | 0 comments

Hva fortrekker du? Jobbe hardt for å oppnå målene dine? Eller jobbe smart? Sier du ja til det siste, les dette;

«Ta bakken før bakken tar deg.» Et godt prinisipp i langrenn er å være mentalt klar før du går opp en bakke.

Når du begynner en ny arbeidsuke vil det som regel være noe som du oppfatter som tungt, en slags motbakke. Du får bilder av hva som muligens kan skje, for eksempel hvordan en viktig samtale med sjefen vil finne sted. I det du tenker noe du ikke liker, f.eks. at hun eller han vil gi deg motstand, at du ikke får det du har tenkt å be om, har bakken tatt deg.  Du kjenner lett stivhet  i nakken, pulsen går opp og du føler at at hele systemet ditt er tyngre.

I stedet for å fortsette opp den tunge «mentale» bakken, stopp opp og velg heller noen langsiktige og systematiserte tanker, ref. ett av hovedpoengene i Kanemans bok om å tenke raskt og langsomt.

Hvordan vil du at uken skal være?

Vil du ha en lett uke, hvor det er masse humor, positive overraskelser, hjelp som kommer inn helt uventet? Kan du tenke deg en en uke med full kotroll, hvor du rekker alle avtaler, hvor du er godt forberedt og seiler inn i møtene høy og trygg og kjenner deg sterk og kompetent?

Vel, det er nå før uken begynner at det starter. Din mulighet til å legge til rette for en veldig god uke er stor.

Hvordan vil du for eksempel det viktigste møtet denne uken skal være?

Vil du at møtet skal være åpent, ærlig og med en nysgjerrig holdning fra deg og den eller de du møter. Velg å se det foran deg, da blir bakken slakere og kortere. Du vil være mer avslappet og optimistisk i det du våkner opp den dagen møtet skal skje og du har en mer positiv holdning og væremåte på vei inn i møtet.

Oppsummert;

  1. Tenk igennom hvordan du vil at uken skal være. Vær så konkret som mulig uten å gå inn i den enkelte situasjon eller oppgave. Tenk overskriften og inngress som i en avisartikkel.
  2. Velg å se at det som kommer til å skje er det du ønsker deg.
  3. Hold fast ved det bildet selv om skjer ting som får deg til å tvile.