Skaper vekst for mennesker og organisasjoner

Lyst på mer TID?

By on sept 22, 2013 in Fysisk trening, Mental trening, Personlig utvikling, Veivalg | 0 comments

Tiden er den samme for oss alle. 24 timer i døgnet. Det er det eneste vi har likt – helt likt. Ingen kan beberope seg mer tid enn andre. Uansett på kloden vi bor.

Når jeg spør mennesker hva de kan ønske seg mer av er svaret ofte MER TID. Vi kan kjøpe oss mye, men aldri mer tid. Når tid ikke kan kjøpes, kan tid skapes ved å gjøre om måten en lever på. Vi får tid til det er virkelig viktig, så kanskje det er noe av problemet? At vi ikke vet HVA vi skal bruke den ekstra tiden på om vi hadde den. Hvis vi vet svaret  på det som er virkelig viktig ville vi da sørget for å ta tiden i bruk på en annen måte?

Hvis du hadde hatt mer tid hva ville du bruke den til? Hvis du hadde fått 2 timer til hver dag, hva ville du brukt den tiden til?

Jeg stilte meg selv det spørsmålet og fikk følgende svar: Mer tid til refleksjon, lese, lære nye ting, snakke med mennesker jeg bryr meg om og gjøre mer samfunnsnyttige, verdifulle ting. Andre svarer ofte mer tid til trening og være sammen med barna og familien.

Her har jeg forsøkt å svare på hvordan få mer tid til trening og til de du er glad i.

Hvordan får du mer tid til trening?
Mitt beste råd er å gjøre litt trening ofte, gjerne hver dag. Å trene før frokost er bra for flere, 20 min. rask gange har effekt på sinn og kropp. Spis frokost i bilen i stedet eller på bussen. Eller når du har kommet på jobben. Du kan kanskje ikke få til både å spise en lang og hyggelig frokost og trene? Eller tren i lunsjen. Da jeg jobbet som fast ansatt og var småbarns mor hadde jeg alltid en treningsbag på jobben. 1-2 ganger i uken droppet jeg lunsj og trente i 25 min. i stedet. På 25 min. får du tid til både kondisjonstrening og styrke. Hvis du vet hva du skal gjøre er det kun å ta steget fra jobbstedet til et egnet treningssted. Dropp tv titting om kvelden og gå en tur i stedet. Mens du går kan du også reflektere over viktige ting i livet.

Det er lettere sagt enn gjort, tenker du kanskje. Tenker du at jeg har mer selvdisiplin? Jeg har disiplin til å gjøre det som er virkelig viktig. Men du kan få mer av den disiplinen selv hvis du går inn for det. Jeg ønsker å bli 60 år og være like sprek som jeg er i dag. Å leve med mye energi og kraft er så mye bedre. Jeg unner meg selv dette. Jeg vil ikke kjøre kroppen min ned og være slapp og energiløs om noen år. Livet er for verdifullt for det. Et litt ekkelt spørsmål å stille er; Hvem vil du bli om 5 år hvis du fortsetter som nå?

Hvordan få mer tid til å være hjemme med de du elsker, famillen og venner?
Da må du selvsagt bruke mindre tid på andre ting og da er jobben området hvor vi kan ta tid fra.

Hvordan kan du bruke mindre tid på jobb?
For det første tenk at du er smart nok til å gjøre jobben på kortere tid. At det finnes minst 10 måter du kan jobbe mer effektivt på. Tenk på disse alternative før du går i gang med selve jobben. Vurder hvordan du kan avslutte jobben på f.eks. 30 min. kortere tid enn sist.

Ha en overordnet plan for jobboppgavene, der du har kontroll eller iallefall innflytelse. Altfor mange lar bare dagen «ta» en, mails, smsèr, spontane forespørsler, litt her og der og så er klokken 14.30 og ingen av de viktige, store oppgavene har fått oppmerksomhet. Hva er de 3 vitktigste tingene du gjør med maksimal kvalitet hver dag? Hvordan får du det til? En mini plan som svarer ut dette hjelper deg garantert.

På vei til jobben ha de viktige oppgavene i fokus. Bestem deg for hva du MÅ bruke tid på og hva du kan flytte på eller overlate til andre. Sett oppgavene inn i tidsblokker og vit hvorfor det er så viktig for deg å få disse gjort den dagen. Sørg for å ha kontakt med engasjementet ditt.

Sannsynligvis kan du også bli betydelig bedre til å prioritere og delegere. Ikke vær redd for å spørre andre om å hjelpe til. Det er deres ansvar å si ja eller nei. Selv om de du spør også har det travelt er det ikke ditt ansvar å tenke for dem.

Ditt ansvar, men også din endringsmulighet, er å ta skikkelig vare på din tid – hver dag.